HEJ! Jag heter Pamela. Mitt motto är "rädsla är inte min grej". Jag är rädd mest hela tiden. Men det gäller ju att sikta mot stjärnorna. Du är hjärtlig välkommen. Hör av dig på pamela.lindqvist@gmail.com

Thursday, January 22, 2015

Lita på dig själv!

Det pågår tydligen någon debatt om crossfit i svensk media. Jag är inte alls insatt. Men det här inlägget ska inte prata om någon specifik träning. Utan mer om hur man ska förhålla sig till det här informationssamhället vi lever i utan att få ett stort hål i huvudet.


Jag öppnar min facebook och ser uppdateringarna rada upp sig efter varandra. En crossfitfantast har länkat till en studie som visar på hur fantastiskt bra denna träning är för kroppen. Precis under länkar någon annan till studier som visar att det kan ge skador och inte alls är särskilt bra för en.

Detta gäller nu inte bara crossfit. Utan allt. Speciellt mat och livsstil. Alla argumenterar emot varandra med studier efter studier. Den som har mest veteskapliga bevis vinner. Någonstans kan jag tycka att dessa vetenskapliga bevis känns urvattnade. Först bevisar vi en sak. För att i nästa stund motbevisa samma sak i en annan studie. Med annan infallsvinkel och testgrupp.

Allt går ut på att hitta den ultimata lösningen som helst genererar mest pengar.

Men tänk. Tänk om det är så. Att vi alla är olika. Att crossfit är bäst för dig. Men inte alls resonerar med mig. Tänk om det också är så. Att vi under vår livstid ändras hela tiden. Tänk om det finns tider i vårt liv då vi inte orkar lika mycket som vi brukar. Vi kanske blir sjuka. Eller bara trötta. Och får anpassa oss efter dagsformen.


Vi kanske behöver olika träning i olika livsskeden. Vi kanske behöver anpassa hur vi äter efter hur vår egen kropp reagerar på olika födoämnen. Kanske vi alla sitter här med olika förutsättningar, biokemi och livssituation.

Kanske. Bara kanske. Kunde det vara riktigt jävla hälsosamt att sluta sluka allt som anses hälsosamt. Och börja känna efter. Känns det skönt när jag tränar så jag får blodsmak i munnen. BRA! Då gör jag det. Känns det obehagligt. Fine. Då hittar jag något annat som får mina celler att le.


Kroppen berättar precis hur den vill ha det. Skit i studierna och lyssna. Känns det bra. Känns det som HALLELUJAAAH! Do it. Gör det. Gör mera. Och lita på att för precis just dig. Just nu. Är det här så hälsosamt det kan bli. När kroppen och knoppen slår volter tillsammans. Bleknar alla studier i hela världen.


PS. Kan inte alla bara för göra precis vad de vill hur de vill och hur mycket de vill. Så länge de är glada och inte tar livet av någon annan. (Djur borträknade) Bara för att jag inte vill sluta äta kött.

26 comments:

 1. Amen sister! Jag håller verkligen med dig till punkt och pricka. Alla är vi olika och det finns inget "rätt och fel" varken när det gäller mat eller träning. Man måste bara lära sig att lyssna på sin kropp och hitta en livsstil som man trivs med.

  ReplyDelete
 2. Yes :) Jag har någonstans i ögonvrån sett den där debatten men den rör mig faktiskt inte i ryggen. Fast den kanske borde göra det, nyfrälst som jag är...Har kommit så långt att jag lyssnar mera på min egen kropp och min egen magkänsla än vad olika debattörer tycker eller de varnande finger som höjs p.g.a egna skador o.s.v Inte heller lyssnar jag när nån tycker jag ska hoppa högre eller snabbare :D Däremot tycker jag om att vara glad :) Ha haa hopplöst fall ? Tycker att du skrev SÅ bra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack Marica. Du ska int va så glad hela tiden. De kan va farligt. :D

   Delete
 3. Håller med dig! Dagens idealer, till höger och vänster, den platta magen, den stora rumpan men ändå smala ben, alla borde se ut så.

  ALLA ser vi olika ut, det kommer vi alltid att göra. Därför, har jag valt att skriva mitt examensarbete om hur sjukt dagens kroppsideal faktiskt är, hur himla mycket det har ändrats de senaste 10 åren. Och framför allt vilken press vi kvinnor har p.g.a av allt det här. Att inte riktigt få känna sig nöjd, fast man egentligen är det. Åh, jag blir bara arg. Huvudsaken är att man mår bra i hjärtat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh blir så glad att höra att du gör ditt slutarbete om kroppsideal! Heja Heja! Det läser jag gärna när du är klar. Kram!

   Delete
 4. Väl skrivet!
  Har tänkt mycket på det under åren, hur konstigt det är att det alltid är nån som hittar något "dåligt" med olika träningsformer. Som att träning inte vore något bra. Bättre än soffsittning är det ju i alla fall.

  Minns när jag "funnit" Body Pump för några år sedan och en väninna rätt så snabbt delgav mig en massa negativa åsikter om just BP. Det var negativa saker som "hon läst om någonstans...".
  Men sanningen är att jag aldrig mått så bra av träning som då, och det gav mig en bra introduktion till styrketräning och den rätta teknikens vikt.

  Så, jag lyssnade inte så hårt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja verkligen konstigt. Att man inte kan låta folk hålla på med det de mår bra av och tycker är kul. Bra att du did your own thing.

   Delete
 5. Jag är ju inte den som borde uttrycka sig så värst om träningsrelaterade grejer, men jag kör på "allt med måtta" gällande det mesta här i livet (okej kanske inte knark och våld då). Men jag tycker man ska äta godsaker med måtta, dricka vin med måtta och träna lite det ena och lite det andra - om det känns bra och är roligt så är det säkert fine. :) All slags extremism är helt fjärran för mig!

  ReplyDelete
 6. dolphins jerseys, http://www.miamidolphinsjersey.com/
  los angeles lakers jerseys, http://www.lakersjerseys.us/
  coach outlet online, http://www.coachoutletcanada.com.co/
  hollister clothing store, http://www.hollisterclothingstore.net/
  soccer jerseys wholesale, http://www.soccerjerseys.us.com/
  tommy hilfiger outlet, http://www.tommyhilfigers.net/
  instyler ionic styler, http://www.instylerionicstyler.com/
  moncler jackets, http://www.moncler.us.com/
  iphone cases, http://www.iphonecase.name/
  abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch-hollister.fr/
  herve leger dresses, http://www.herveleger.us.com/
  kobe 9 elite, http://www.kobe9elite.us.com/
  michael kors uk, http://www.michaelkorsoutlets.uk/
  wedding dresses, http://www.cheap-weddingdresses.net/
  ray ban sunglasses online, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
  cleveland cavaliers jersey, http://www.cavaliersjerseys.net/
  louis vuitton,borse louis vuitton,louis vuitton sito ufficiale,louis vuitton outlet
  hollister canada, http://www.hollistercanada.com/
  michael kors handbags outlet, http://www.michaelkorshandbagsoutletstore.us.com/
  karen millen uk, http://www.karenmillendressesoutlets.co.uk/
  mm0928

  ReplyDelete
 7. Thank you! I am find information on this topic as I am working on a business project. How did you get to be this great? Its remarkable to see someone put so much passion into a subject.

  ReplyDelete
 8. Love all the quotes, especially "love what you do." Yey! Crossfit.

  ReplyDelete